Válogatott szorongásaim

Bármi, aminek az átgondolásával 5 percnél többet töltöttem és szeretném megőrizni az utókornak. Elmélkedések hétköznapi témákról, hobbijaimról és persze az élet nagy kérdéseiről, vagyis Réz András után szabadon: Válogatott szorongásaim

Utolsó kommentek

  • TÖRekvő: OK, ok :-) értem, tetszik a hasonlat :-) Most még vagy 2-3 hétig nem nagyon fogok ráérni, de aztán... (2009.12.17. 21:10) Tőzsde vs. Póker
  • viti2: Örülök, hogy segíthettem. A tét nélküli játékot nem javaslom, max pár napig, ugyanis azon túl, hog... (2009.12.15. 22:36) Tőzsde vs. Póker
  • TÖRekvő: Köszönöm a válaszod, sokat segítettél. Egyre valószínűbbnek tartom, hogy komolyabban nekifekszek a... (2009.12.15. 16:22) Tőzsde vs. Póker
  • viti2: Szia! Érdekes a kérdés, mivel ebben a postban pont arra a következtetésre jutok, hogy a legcélrave... (2009.12.13. 23:51) Tőzsde vs. Póker
  • TÖRekvő: Szia! Megmondom őszintén teljesen véletlenül bukkantam rá a blogodra. Arra kerestem a választ, ho... (2009.12.13. 09:59) Tőzsde vs. Póker
  • Utolsó 20

HTML

Tőzsde vs. Póker

2009.10.26. 02:53 | viti2 | 6 komment

Két igaz szerelmem, a két bevételi forrás, amely jelenlegi életemet meghatározza. Nem véletlen, hogy első témámnak ezek összehasonlító elemzésével foglalkozom. A póker esetében alapvetően az online formára koncentrálok, de állításaim nagy része megállja a helyét az elő játékban is. Mára sikerült elmerülnöm mindkét "szerencsejátékban" olyan mértékig, hogy felfedeztem rengeteg alapvető hasonlóságot és néhány különbséget is.

 

A hasonlósága mindkettőnek, hogy a hangsúly nem a nyerés maximalizálásán van, hanem a megfelelő kockázat kezelésen. Ahogy a pókerben ez a bankroll menedzsment (a legáltalánosabb a "legyen mindig 100 beülőd azon a limiten ahol játszol"), addig a tőzsdén a veszteség méretének a lekorlátozásán van a hangsúly (soha ne veszíts többet 1 pozíción, mit a tőkéd 5%-a). A másik hasonlóság, hogy mindkettő türelem játék, egyikben sincs elszalasztott lehetőség. Inkább maradj ki egy bizonytalan szituációból (póker: lásd. marginális kezek, tőzsde: lásd. "Ha nincs pozíciód, az is egy pozíció"), mint sem túl sokat kockáztass. A célod mindkettőnél az, hogy ha nagyobb a nyerési esélyed, mint 50% akkor szállj be és használd ki, viszont amint ez megváltozik menekülj és korlátozd a veszteséged. Közös mindkettőben, hogy ezt qrva nehéz eldönteni és viszonylag limitált idő áll rendelkezésedre. Mindkettőre jellemző, hogy a vállalt kockázatból adódóan, illetve a bizonytalan szituációk miatt stresszes ezekkel foglalkozni, szerintem nem mindenki alkalmas ilyesmire. Nagyon fontos, hogy mindig csak annyit kockáztass amennyit megengedheted, hogy elveszíts! (Tedd fel magadnak a kérdést: el tudom fogadni, hogy egy pénfeldobásnál ha fej akkor elveszted a havi béred, de ha írás, vagy az élére esik az érme akkor megduplázod?)

A különbségek adják azonban azt, ami miatt sikerült egy ideális egyensúlyt találnom a kettő között, de erre még később az összegzésnél visszatérek.

Tőzsde:

- A világ legprofibb mezőnyében játszik mindenki: itt nincs különbség, hogy te egy otthon ülő magánbefektető, vagy egy Wall Street-i befektetési bank több miliárd dollárját kezelő hedge fund manager vagy. Mindenki ugyanazon a piacon játszik, tapasztalattól függetlenül.

- Gondoljunk csak bele: ha a világ összes IT cégét nézzük, akkor a Morgan Stanley IT részelege az 5. legnagyobb a világon. Tudunk ezzel otthon ülve egy UPC-s internet csomaggal versenyezni egy olyan üzletágban, ahol ezredmásodpercek döntenek? Az infrastruturális különbségek kedvezőtlenül hatnak a kisebb játékosokra.

- Nincsen biztosan nyerő stratégia, amellyel rendkívüli és stabil nyereséget lehetne elérni. Nincs olyan algoritmus, ami megsokszorozza a pénzed. Vannak elméletek, mint a technikai elemzés, de a piacot hosszútávon nem tudja felülmúlni az átlag befektető bármilyen stratégiát is választ. A kedvenc klasszikus példák a következők: a Wall Street Journal stock selection oldalára darts-al célbadobó majom, és az ilyen módon összeállított portfólió felülmúlja a profi alapkezelők 90%-át. A másik példa ezek után ez logikusnak tűnik, hogy az alapok 95%-a alulmúlja sokéves átlagban a benchmark indexet (pl.: a Budapesti Értéktőzsde részvényeiből profik által összeállított részvény portfolio hosszú távon szarabbul teljesít, mint a viszonyítási alapként használt, előre definiált és az idő során változatlan BUX index).

- Aktív vagy passzív tevékenység is lehet, gondoljunk csak a napi akár több száz pozíciót nyitó daytraderekre, vagy a híres tőzsdegurua, Warren Buffet-re, aki kb havi szinten követi a piacokat és évtizedenként rendezi át portfólióját. Ezek alapján tekinthető aktív és passzív jövedelem forrásnak is.

Póker:

- A limitek meghatározzák a mezőny erősségét. Egy profi miért játszana 10$-os versenyeket, ha 200$-on is megállja a helyét? A profi pókerjátékosok is kis téten kezdték, csak rengeteg tanulással és persze adottságaikat kihasználva feltornászták magukat a legmagasabb szintekre. Kezdőként mindig megtalálható a megfelelő mezőny.

- A személyes tapasztalaton kívül a kezdő játékosnak nincs hátránya a profival szemben. Mindenkinek adott/elérhető egy megfelelő színvonalú számítógép, egy gyors internet kapcsolat, a hatalmas online tudásbázis és a megfelelő elemző/adatbányász/matematikai szoftverek.

- A legfontosabb: a póker egy matematikailag megoldott játék. Itt nincsenek ismeretlenek, a játék algoritmizálható (természetesen az oldalak tiltanak mindenféle ilyen próbálkozást), létezik optimális stratégia, aminek követésével stabilan nyerő játékossá válhatunk. A személyes képességek fejlődésével pedig előnyre tehetünk szert a gyengébb játékosokkal szemben, akik kilépve az ideális állapotból (lásd. játékelmélet, Nash-egyensúly hu.wikipedia.org/wiki/Nash_Egyensúly) hosszútávon hátrányba kerülnek.

- Aktív részvételt igényel, a játék mennyiséggel egyenesen arányos a várható profit. Egyértelműen munka jövedelmnek tekinthető.

Mindig próbáltam magamnak a lehető legtöbb passzív jövedelmet generálni és erre a tőzsde tökéletesen alkalmas. Heti szinten elég követni, a megbízások előre megadásával minimálisra csökkenthető a szükséges idő. Rövid távon tőzsdézni rendkívül stresszes és csak nagyon kevesek tudnak eredményesek maradni. Ők pedig általában nem a magánbefektetők közül kerülnek ki.

A póker alkalmasabbnak tartom rövid távú, mindennapi "munkára". Versenyképes jövedelmet lehet elérni viszonylag rövid időn belül, illetve egy nagyobb verseny megnyerésével akár éveket ugorhatsz a karrieredben. Ez persze én vagyok: mindig hajlandó voltam magasabb kockázatot vállalni magasabb nyereségért.

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatottszorongasaim.blog.hu/api/trackback/id/tr731475200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TÖRekvő 2009.12.13. 09:59:20

Szia! Megmondom őszintén teljesen véletlenül bukkantam rá a blogodra. Arra kerestem a választ, hogy melyikbe érdemesebb belevágnia egy teljesen kezdőnek: a tőzsdébe vagy a pókerbe? Még két évem van hátra az egyetemből és mire végzek, addigra szeretnék valamibe beletanulni így az iskola mellett, mert ahogy a jelenlegi gazdasági körülményeket elnézem, elég nagy az esélye annak, hogy sok friss diplomás nem fog munkát találni. (Persze a fizikai, kétkezi munkát sem vetem meg, van is benne tapasztalatom, de arra már rájöttem, hogy azzal csak annyit tudok megkeresni, amiből hónapról-hónapra elvagyok.) Egészen a tegnapi napig csak a tőzsde jöhetett számításba nálam, viszont tegnap este egy ismerősömnél olvastam egy interjút Demján Sándorral, aki (a magazin szerint) 10e Ft befizetésével keresett egy versenyen 32e fontot és ez eléggé megmozgatta a fantáziámat. Persze tisztában vagyok vele, hogy én mint kezdő inkább 32e fontot vesztenék és 10e Ft-ot nyernék, de valahol el kell kezdeni. Ha sok időt és energiát fektetnék bele, akkor a döntétől számított 5 év múlva már elérhetnék egy jó haladó szintet.
Te melyiket ajánlod a kettő közül egy kezdőnek? Esetleg a pókeren és a tőzsdén kívül számításba jöhet még valami?
Köszi...

viti2 2009.12.13. 23:51:43

Szia! Érdekes a kérdés, mivel ebben a postban pont arra a következtetésre jutok, hogy a legcélravezetőbb a kettő szinergikus alkalmazása. :-)

Ettől függetlenül ha választani kell, akkor mindenképpen az online pókert javasolnám. egyrészt mert tanulható, másrészt mert kevesebb pénz kell hozzá (vagy egyáltalán nem kell: www.pokerstrategy.hu), illetve mert időben kötetlenebb mint a tőzsde.

Ha ezek után úgy döntesz, hogy belekezdesz, akkor a következőket érdemes tudni. A fenti linket ha meglátogatod, akkor ne az legyen a legelső, hogy eljátszod az 50 dolcsit amit adnak, hanem állj neki a stratégiai cikkeknek, tanácsoknak és nézz rengeteg session review videót. A legtöbb profi pókerjátékos karrierje alacsony téteken indul, erre készülj fel. Az első 3-4 hónapban NEM fogsz tudni értelmes pénzeket keresni pókerrel, örülhetsz ha összejön mondjuk egy sítábor ára. Bármilyen játéktípust is játszol mindenképpen tartsd be a bankroll menedzsmentet. Ha ezt nem teszed biztosan csődbe mész előbb-utóbb. Reálisan ha komolyan ráfekszel a dologra és betartod a szabályokat, akkor heti átlag 20 óra játékkal és fél év komoly tapasztalattal egy játéktípusban meg lehet keresni havi 1000 USD-t. Ez szerintem félállásnak nem rossz.

Demján teljesen más kategória. Ő hobbijátékos és szórakozásból játszik élőben nagyobb versenyeken. Amit ő játszik az szerintem minden pókeres álma, vagyis a tévében hatalmas pénzekért versengeni a legjobbakkal. Ha alternatívát akarsz a hétköznapi állások helyett, akkor ide nem valószínű, hogy valaha elérsz. Ha viszont egy versenyképes jövedelmet szeretnél, csak rugalmasabb időbeosztással, akkor a pókert is csak munkaként kell felfognod: sokat játszol, folyamatosan tanulsz és elemzed a játékod.

Remélem segített amit leírtam, és ha van még kérdésed írj nyugodtan.

TÖRekvő 2009.12.15. 16:22:56

Köszönöm a válaszod, sokat segítettél. Egyre valószínűbbnek tartom, hogy komolyabban nekifekszek a pókernek. Persze csak ésszel, nem ugrok egyből a mélyvízbe, és észben fogom tartani a javaslataidat. Úgy tervezem, hogy az első hosszabb időszakban csak tét nélkül fogok játszani.
A tőzsdét egyelőre még nem tudom magamban hova tenni. Elolvasok néhány tőzsdéről szóló könyvet és beleolvasgatok az internetes fórumokba, aztán majd döntök valahogy.

viti2 2009.12.15. 22:36:51

Örülök, hogy segíthettem. A tét nélküli játékot nem javaslom, max pár napig, ugyanis azon túl, hogy megtanulod a szabályokat és a szoftver kezelését teljesen értelmetlen. Senki nem veszi komolyan a játékpénzt, ezért a valóstól teljesen eltér a játékmenet. Kicsit olyan, mint orosz rulettezni egy olyan pisztollyal, amiben 1 golyó sincs és ezt a játékosok is tudják. :-)

TÖRekvő 2009.12.17. 21:10:30

OK, ok :-) értem, tetszik a hasonlat :-)
Most még vagy 2-3 hétig nem nagyon fogok ráérni, de aztán belevetem magam a pókerbe (persze csak ésszel). Pár nap tét nélküli játék után, próbálkozni fogok valamilyen alacsonyabb tétes játékkal.
süti beállítások módosítása